Dureri de cap (cefalee)

Dureri de cap - ce sunt și cum le tratăm​

Cunoscute și dub denumirea de cefalee, reprezintă o problemă comună de sănătate, manifestându-se prin disconfort sau durere în zona capului sau gâtului. Ele pot afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex, și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții.

Deși simptomele pot varia de la o persoană la alta, durerile de cap sunt adesea descrise prin senzații de presiune, pulsare sau durere surdă.

Recunoașterea simptomelor este primul pas către identificarea cauzei subiacente și selectarea unei metode de tratament adecvate. Abordarea durerilor de cap necesită o înțelegere aprofundată a naturii lor, motiv pentru care diagnosticarea corectă este crucială pentru o gestionare eficientă.

Dureri de cap
Durerile de cap

Tipuri de dureri de cap

Cefaleea de tensiune – este cel mai răspândit tip de durere de cap. Se manifestă prin durere surdă și constantă, de obicei pe ambele părți ale capului, adesea asociată cu tensiunea din mușchii gâtului și ai scalpului.

Migrenele – sunt cunoscute pentru durerea pulsantă și intensă, de obicei concentrată pe o parte a capului. Pot fi însoțite de simptome precum sensibilitate la lumină și sunet, greață și chiar tulburări vizuale cunoscute sub numele de „aura”.

Cefaleea de tip cluster (în ciorchine) – se caracterizează prin episoade de durere extrem de intensă în jurul unui ochi sau al templei, adesea trezind persoana afectată în timpul nopții. Durerea este însoțită frecvent de simptome unilaterale, cum ar fi înroșirea ochiului sau congestia nazală.

Cefaleea sinuzală – este asociată cu inflamația sinusurilor și se manifestă prin durere și presiune în jurul frunții, obrajilor și ochilor. Această durere se intensifică adesea la aplecarea în față sau la mișcarea capului.

Simptome - dureri de cap

Durere cu pulsații

Este adesea descrisă ca o senzație de bătaie sau pulsare într-o anumită parte a capului. Aceasta poate varia de la ușoară la severă și se intensifică adesea cu activitatea fizică sau mișcarea. Exemplu: Un pacient ar putea simți ca și cum inima îi bate în zona tâmplei, durerea crescând în intensitate când depune efort fizic (de exemplu, urcarea scărilor).

Sensibilitate la lumină și sunet

Sensibilitatea crescută la lumină (fotofobie) și la sunet (fonofobie) este frecvent întâlnită în cazul migrenelor. Aceste simptome pot determina persoanele afectate să caute refugiu în camere întunecate și liniștite. Exemplu: Un pacient cu migrenă poate fi nevoit să poarte ochelari de soare în interior sau să evite utilizarea dispozitivelor electronice.

Durere la nivelul ochilor sau în spatele ochilor

Durerea de cap poate fi adesea însoțită de o senzație de presiune sau durere în spatele sau în jurul ochilor. Acest simptom se poate manifesta la unul dintre ochi sau la ambii și poate da senzația ca și cum ochii sunt împinși din interior spre exterior. Exemplu: Pacientul ar putea descrie o presiune intensă în spatele ochilor, care se agravează când își mișcă ochii sau când se concentrează pe ecrane pentru perioade lungi.

Senzația de greață

Senzația de greață poate însoți durerile de cap severe, cum ar fi migrenele. Aceste simptome gastrointestinale pot face dificilă consumarea alimentelor sau lichidelor și pot necesita tratament specific. Exemplu: O persoană cu migrenă severă poate experimenta greață semnificativă, care duce la vomă, făcând dificilă menținerea hidratării sau a alimentației.

Oboseală și slăbiciune generală

După sau în timpul unui episod de durere de cap, pacienții pot resimți oboseală pronunțată sau o senzație generală de slăbiciune. Aceasta poate afecta capacitatea de a îndeplini sarcini zilnice. Exemplu: După o zi în care a avut dureri de cap, o persoană se poate simți extrem de obosită, chiar dacă a petrecut majoritatea zilei odihnindu-se sau dormind.

Durere care se agravează cu activitatea fizică

Activitatea fizică, chiar și cea ușoară, poate agrava durerea de cap în cazul migrenelor sau al altor tipuri de cefalee. Acest simptom poate limita capacitatea unei persoane de a efectua sarcini zilnice. Exemplu: Urcarea scărilor sau aplecarea pentru a ridica ceva de jos poate intensifica durerea de cap, determinând persoana să evite astfel de activități.

Cauze - dureri de cap

Tratament - dureri de cap

La Clinica Revital oferim o gamă completă de servicii personalizate de fizioterapie, kinetoterapie și masaj medical. Echipa noastră de specialiști în sănătate lucrează doar cu aparatură de ultimă generație pentru a ne asigura că vom dezvolta un plan de tratament adaptat nevoilor tale individuale și că vom elimina durerile de cap. Tratamentul poate include:

Fizioterapie personalizată

Sub îndrumarea fizioterapeuților noștri specializați, veți beneficia de un program de tratament personalizat, care poate include exerciții de întindere și întărire, tehnici de relaxare și terapie manuală, pentru a reduce tensiunea musculară și a ameliora durerile de cap.

Beneficii:

 • Tratament adaptat nevoilor individuale ale pacientului.
 • Îmbunătățirea mobilității și a flexibilității musculare.
 • Reducerea frecvenței și intensității durerilor de cap.

Kinetoterapie

Prin sesiuni de kinetoterapie, veți învăța exerciții și tehnici de corectare a posturii, pentru a elimina tensiunea și disconfortul din zona gâtului și a umerilor, contribuind astfel la prevenirea și tratarea durerilor de cap recurente.

Beneficii:

 • Restabilirea alinierii corecte a corpului pentru reducerea stresului muscular.
 • Dezvoltarea forței și rezistenței musculare pentru susținerea unei posturi corecte.
 • Îmbunătățirea calității vieții prin gestionarea eficientă a durerilor de cap și a problemelor musculo-scheletale.

Masaj terapeutic

Prin masajul medical efectuat de terapeuți specializați, veți experimenta o eliberare a tensiunii musculare și o îmbunătățire a circulației sanguine în zona capului și a gâtului, contribuind la reducerea durerilor de cap și a stresului asociat.

Beneficii:

 • Eliberarea tensiunii musculare și relaxarea țesuturilor tensionate.
 • Îmbunătățirea circulației sanguine pentru o mai bună oxigenare a țesuturilor.
 • Reducerea durerilor de cap și a simptomelor asociate cu stresul și tensiunea musculară.
 

Medicația

Medicamentele analgezice pot fi eficiente în reducerea durerii de cap. Acestea acționează rapid pentru a atenua senzația de disconfort și pot fi administrate ușor. Pentru dureri severe este recomandat să consultați medicul specialist.

Beneficii:

 • Ameliorarea rapidă a durerii.
 • Ușurința în administrare și utilizare.

Notă importantă

Reacțiile variază de la pacient la pacient și în unele cazuri ameliorările pot fi mai evidente după câteva săptămâni de la încheierea tratamentului.

Indiferent de reacția inițială, tratamentul se adaptează individual în funcție de evoluția ta. Scopul nostru este să îți restabilim sănătatea în cea mai bună formă. Dacă ai întrebări sau îngrijorări, echipa noastră de specialiști este aici pentru tine. La Revital, oferim îngrijire personalizată pentru fiecare pacient.

Tratamentul la Revital

Primul pas în dezvoltarea unui plan de tratament este evaluarea inițială a pacientului. Doctorul va efectua o examinare medicală detaliată a stării fizice și a zonei afectate, pentru a identifica nevoile și obiectivele specifice sănătății dumneavoastră.

Tratamentul are ca scop ameliorarea durerii și restaurarea funcției normale a zonelor afectate. Pentru a elimina durerea este important să se acorde atenție promptă și să nu se amâne căutarea ajutorului medical, deoarece amânarea duce la agravarea afecțiunii și face procesul de recuperare mai dificil.

La Clinica Revital, folosim proceduri terapeutice moderne și eficiente.

Este esențial să discutați cu medicul pentru a determina ce tratament este cel mai potrivit în funcție de starea dumneavoastră specifică. Tratamentul la clinica Revital implică utilizarea acestor tehnologii de vârf pentru a îmbunătăți funcționalitatea corpului, a reduce durerea și a încetini progresul bolii. Fiecare pacient beneficiază de un plan de tratament personalizat în funcție de nevoile și stadiul bolii.

Nu mai sta cu durerea!
Programează-te acum!