Dureri musculare

Ce sunt durerile musculare și cum le tratăm

Dureri musculare – reprezintă senzații neplăcute sau dureroase în mușchi, adesea cauzate de tensionarea excesivă, suprasolicitare sau leziuni. Această stare afectează frecvent activitățile zilnice și poate fi rezultatul exercițiilor intense, pozițiilor incorecte sau a afecțiunilor musculare. Simptomele includ durere localizată, sensibilitate la atingere și restricționarea mișcărilor.

Tratamentul implică proceduri de fizioterapie și kinetoterapie, masaj terapeutic și odihnă. Este esențială identificarea cauzei subiacente pentru a dezvolta un plan eficient de gestionare și prevenire pentru dureri musculare recurente.

Dureri musculare
Ruptura musculară

Tipuri de dureri musculare

Dureri cauzate de tensiunea musculară: ca urmare a suprasolicitării sau întinderii excesive a mușchilor. Exemplu: Durerea din zona gâtului sau umerilor după o zi de muncă la birou.

Dureri musculare inflamatorii: ca rezultat al proceselor inflamatorii în țesuturile musculare. Exemplu: Mialgia asociată cu infecții virale sau boli autoimune.

Dureri musculare cauzate de leziuni sau traumatisme: de exemplu, durerea musculară după un accident sau o cădere.

Dureri cauzate de suprasolicitare: generate de activitate fizică intensă sau repetitivă. Exemplu: Durerea musculară după un efort fizic intens.

Dureri cauzate de sistemul nervos: ca urmare a afecțiunilor nervoase care afectează mușchii. Exemplu: Durerea asociată cu neuropatia periferică.

Simptome - dureri musculare

Senzație de tensiune musculară

O senzație persistentă de strângere sau încordare a mușchilor, indicând adesea suprasolicitare sau stres muscular. Exemplu: După o zi intensă de efort depus, persoana resimte o constantă senzație de tensiune în zona spatelui.

Durere la mișcare sau presiune

Durerea care apare în timpul mișcării sau la aplicarea presiunii asupra mușchilor afectați. Exemplu: Îndoirea piciorului provoacă disconfort semnificativ pentru cineva cu mușchi tensionați.

Slăbiciune musculară

Pierderea temporară a forței musculare, sugerând o posibilă oboseală sau leziune musculară. Exemplu: Ridicarea obiectelor devine mai dificilă și mai obositoare decât de obicei.

Amorțeli sau furnicături

Senzații anormale precum amorțeli sau furnicături în mușchi, semnalând uneori compresiune nervoasă. Exemplu: După o perioadă prelungită de stat într-o poziție statică, persoana simte furnicături în zona umerilor.

Sensibilitate la atingere

Creșterea sensibilității la palparea sau masajul mușchilor, indicând inflamație sau leziuni. Exemplu: O simplă atingere a mușchilor provoacă disconfort intens.

Inflamație vizibilă

Umflarea evidentă a mușchilor, indicând o reacție inflamatorie la leziuni sau suprasolicitare.

Spasme musculare

Contracții musculare involuntare și dureroase, adesea cauzate de oboseală sau leziuni. Exemplu: După un efort fizic intens, mușchii pot experimenta spasme dureroase.

Cauze - dureri musculare

Tratament - dureri musculare

La Clinica Revital oferim o gamă completă de servicii personalizate de fizioterapie, kinetoterapie și masaj medical. Echipa noastră de specialiști în sănătate lucrează doar cu aparatură de ultimă generație pentru a ne asigura că vom dezvolta un plan de tratament adaptat nevoilor tale individuale și că vom elimina durerile musculare. Tratamentul poate include:

Proceduri de fizioterapie

Proceduri precum electrostimularea musculară implică utilizarea impulsurilor electrice pentru a stimula contracțiile musculare. Aceasta poate fi integrată în programele de fizioterapie pentru a întări și relaxa mușchii, aducând beneficii în ameliorarea durerilor.

Beneficii:

 • Întărirea mușchilor: Stimularea electrică sporește puterea și tonusul muscular.
 • Reducerea spasmelor: Contracțiile controlate pot ajuta la relaxarea mușchilor tensionați.
 • Îmbunătățirea circulației: Stimularea electrică poate îmbunătăți fluxul sanguin, contribuind la vindecarea rapidă.

Proceduri de kinetoterapie

Implică exerciții și tehnici adaptate pentru a îmbunătăți mobilitatea și a reduce durerea musculară. Medicul specialist creează planuri personalizate pentru pacienți, promovând recuperarea și prevenind recidivele.

Beneficii:

 • Plan de tratament personalizat: Programul adaptat se concentrează pe zona afectată, accelerând recuperarea.
 • Îmbunătățirea funcționalității musculaturii: Exercițiile cresc forța și flexibilitatea mușchilor, restabilind funcționalitatea normală.
 • Prevenirea recidivelor: Exercițiile de întreținere ajută la evitarea reapariției durerilor.

Odihnă și recuperare activă

Odihna adecvată și recuperarea activă permit mușchilor să se refacă, reducând tensionarea și favorizând vindecarea naturală.

Beneficii:

 • Recuperare eficientă: Odihna oferă timp mușchilor pentru a se reface și a se regenera.
 • Prevenirea suprasolicitării: Evitarea activităților intense reduce riscul de recurență a durerilor.
 • Restabilirea echilibrului: Permite corpului să se regleze și să revină la starea de echilibru optim.

Masaj terapeutic

Masajul terapeutic implică manipularea mușchilor pentru a reduce tensiunea și a îmbunătăți circulația sanguină, contribuind la relaxarea și vindecarea țesuturilor.

Beneficii:

 • Relaxare musculară: Masajul calmează mușchii tensionați și reduce spasmele.
 • Îmbunătățirea circulației: Stimulează fluxul sanguin, accelerând vindecarea și eliminând toxinele.
 • Eliberarea endorfinelor: Favorizează senzația de bine și reducerea senzației de durere.

Notă importantă

Reacțiile variază de la pacient la pacient și în unele cazuri ameliorările pot fi mai evidente după câteva săptămâni de la încheierea tratamentului pentru dureri musculare.

Indiferent de reacția inițială, tratamentul se adaptează individual în funcție de evoluția ta. Scopul nostru este să îți restabilim sănătatea în cea mai bună formă. Dacă ai întrebări sau îngrijorări, echipa noastră de specialiști este aici pentru tine. La Revital, oferim îngrijire personalizată pentru fiecare pacient.

Afecțiuni asociate durerilor musculare

Durerea musculară poate fi o problemă foarte supărătoare, care poate afecta calitatea vieții dumneavoastră.

Poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi: suprasolicitare fizică, leziuni, stres sau diverse afecțiuni medicale.

Utilizând tehnologii de ultimă generație, specialiștii noștri vor putea evalua cauzele durerilor și dezvolta un plan de tratament personalizat care va include proceduri eficiente de fizioterapie și kinetoterapie, astfel încât să vă puteți bucura de o recuperare rapidă și ușoară.

Nu mai sta cu durerea!
Programează-te acum!