Dureri spate

Ce sunt durerile de spate și cum le tratăm​

Durerile de spate reprezintă una dintre cele mai comune probleme de sănătate cu care se confruntă oamenii. Aceasta poate varia în intensitate, de la disconfort ușor până la durere severă.
Poate să afecteze orice parte a coloanei vertebrale, provocând durere în partea superioară, durere în zona cervicală sau în partea inferioară a spatelui.

Factori precum stilul de viață sedentar, stresul și postura incorectă pot contribui la apariția sau exacerbarea acestei probleme. Diagnosticul corect implică adesea evaluare clinică și investigații amănunțite. În tratarea durerii de spate, se recurge la metode variate, cum ar fi terapia fizică, terapia cu aparatatură de ultimă generație și schimbări în stilul de viață.

Dureri de spate
Dureri de spate

Tipuri de dureri de spate

Durerea acută de spate: Apare brusc și poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Este adesea asociată cu leziuni minore, întinderi musculare sau o poziție incorectă a corpului. Cu toate acestea, în unele cazuri, durerea acută poate indica și probleme mai serioase, cum ar fi hernia de disc.

Durerea cronică de spate: Persistă pe o perioadă mai lungă, adesea mai mult de trei luni. Poate fi cauzată de afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi artrita, scolioza sau hernia de disc sau poate fi rezultatul unei dureri acute nerezolvate.

Pot apărea senzații de durere în partea superioară, dar pot apărea senzații de durere și în partea inferioară a spatelui. Acestea pot avea diverse cauze, precum ridicarea de greutăți mari, suprasolicitarea mușchilor sau diverse traume corporale.

Simptome - dureri de spate

Durere localizată sau difuză

Durerea poate avea diverse intensități, de la o senzație constantă de presiune sau disconfort până la dureri ascuțite sau arzătoare. Aceasta poate fi localizată într-o anumită zonă sau poate iradia în alte părți ale corpului.
Exemplu: O durere constantă în zona lombară sau o senzație de arsură în partea superioară a spatelui.

Rigiditate sau restricții în mișcare

Persoanele cu dureri de spate pot simți o rigiditate în zona afectată, ceea ce poate limita mișcarea normală a coloanei vertebrale și a membrelor.
Exemplu: Dificultate în înclinarea laterală sau în rotația coloanei vertebrale din cauza senzației de rigiditate.

Furnicături sau amorțeli

Furnicăturile sau amorțelile în zona spatelui pot indica iritarea nervilor, extinzându-se adesea către umeri, brațe sau picioare.
Exemplu: Furnicături în degetele mâinilor ca rezultat al iritării nervilor din zona cervicală.

Slăbiciune musculară

Durerile de spate pot afecta musculatura de sprijin, determinând slăbiciune în anumite grupuri musculare, vizibilă prin dificultăți în efectuarea unor mișcări sau activități.
Exemplu: Slăbiciune în mușchii lombari, dificultate în menținerea poziției corecte.

Durere care radiază

Durerea de spate poate iradia în alte zone ale corpului, precum șoldurile, fesele, coapsele sau chiar membrele inferioare sau superioare.
Exemplu: Durere în partea inferioară a spatelui care radiază în jos pe picioare, sugestivă pentru iritarea nervilor lombari.

Durere la schimbarea poziției

Durerea poate deveni mai intensă atunci când stai într-o anumită poziție sau când faci mișcări specifice, cum ar fi aplecarea sau înclinarea laterală.
Exemplu: Durere accentuată în timpul aplecării pentru a lega șireturile pantofilor.

Durere proiectată

Problemele de spate pot genera senzații de durere în alte părți ale corpului, fenomen cunoscut sub numele de durere proiectată.
Exemplu: Durere în zona lombară care radiază în șolduri, simulând o problemă locală la nivelul șoldurilor.

Durere persistentă sau recurentă

Durerile de spate pot persista pe termen lung sau pot reveni în episoade recurente.
Exemplu: Episoade periodice de dureri lombare care se repetă, chiar și după perioade de ameliorare.

Cauze - dureri de spate

Tratament - dureri de spate

La Clinica Revital oferim o gamă completă de servicii personalizate de fizioterapie, kinetoterapie și masaj medical. Echipa noastră de specialiști în sănătate lucrează doar cu aparatură de ultimă generație pentru a ne asigura că vom dezvolta un plan de tratament adaptat nevoilor tale individuale și că vom elimina durerile de spate pentru totdeauna. Tratamentul poate include:

Proceduri de fizioterapie

Utilizăm aparatură de ultimă generație pentru a integra proceduri de fizioterapie adaptate nevoilor individuale ale pacientului, cum ar fi terapia cu laser, ultrasunetele și electrostimularea, pentru a accelera procesul de vindecare, reducând inflamația și promovând refacerea țesuturilor afectate. Iată câteva beneficii:

 • Stimularea circulației sanguine și a proceselor de vindecare.
 • Reducerea inflamației și a durerii.
 • Îmbunătățirea funcției musculare și a mobilității.

Masaj terapeutic

Utilizăm tehnici de masaj adaptate pentru a relaxa mușchii tensionați și a îmbunătăți circulația sanguină în zona afectată. Iată câteva beneficii:

 • Reducerea spasmelor musculare și a tensiunii.
 • Stimularea eliberării endorfinelor, hormonii relaxării.
 • Îmbunătățirea mobilității și flexibilității.

Manipulare vertebrală

Prin ajustări manuale, se vizează îmbunătățirea alinierii coloanei vertebrale și restabilirea funcției normale a articulațiilor. Iată câteva beneficii:

 • Reducerea presiunii asupra nervilor și a discurilor intervertebrale.
 • Îmbunătățirea mobilității și funcției coloanei vertebrale.
 • Alinarea durerilor și a disconfortului.

Exerciții terapeutice

Dezvoltăm programe personalizate de exerciții care vizează întărirea musculaturii de sprijin și îmbunătățirea flexibilității coloanei vertebrale. Iată câteva beneficii:

 • Crește forța și stabilitatea musculaturii de sprijin.
 • Îmbunătățește mobilitatea coloanei vertebrale și a articulațiilor adiacente.
 • Contribuie la corectarea dezechilibrelor musculare și posturale.

Notă importantă

Reacțiile variază de la pacient la pacient și în unele cazuri ameliorările pot fi mai evidente după câteva săptămâni de la încheierea tratamentului.

Indiferent de reacția inițială, tratamentul se adaptează individual în funcție de evoluția ta. Scopul nostru este să îți restabilim sănătatea în cea mai bună formă. Dacă ai întrebări sau îngrijorări, echipa noastră de specialiști este aici pentru tine. La Revital, oferim îngrijire personalizată pentru fiecare pacient.

Ce aparatură folosim pentru tratarea durerilor de spate

Afecțiuni asociate durerilor de spate

Durerile de spate pot fi extrem de neplăcute și ne pot afecta activitățile din viața de zi cu zi. La Revital vă punem la dispoziție o echipă de specialiști în fizioterapie și kinetoterapie, dar și tehnlogie de ultimă generație pentru a reduce și a vindeca durerile de spate și a îmbunătății mobilitatea. 

Toți pacienții noștri beneficiază de o evaluare atentă din partea medicului specialist, iar tratamentele recomandate sunt întotdeauna personalizate, astfel încât să obținem pentru dumneavoastră cele mai bune rezultate.

Nu mai sta cu durerea!
Programează-te acum!